Jánošík na Klenovskom Vepri (1338 m n.m.) VII. ročník

Ráno v sobota 12. mája 2018 bolo počasie ako stvorené na turistiku. Na Klenovskej strane Vepra – na Chate pod Vartou (1109 m n.m.) už od skorého rána bolo rušno a veselo. Pracovníci Lesnej správy Klenovec Ing. Pavel Trnavský, Milan Medveď, Július Hruška, Miroslav Láska a členovia FS Vepor -Vladimír Jakabšic, J. Zvara. pripravovali chutný obed ( držky a guláš ) M. Paššák, H. Bračo a M. Kožiak pripravovali ostatné. Pri varení im pomáhali ich priatelia a  rodinní príslušníci, za čo všetkým veľmi pekne ďakujeme. Od 8,00 hod. sa tam začali schádzať účastníci VII. ročníka výstupu na Klenovský Vepor (1338 m n.m.) pod názvom Jánošík na Klenovskom Vepri VII, ktorí boli nielen z obce Klenovec, ale i okolia. Neboli to len jednotlivci, ale aj celé rodiny s malými deťmi, cyklistický oddiel a turistické oddiely z Rimavskej Soboty, z Hnúšte . Podujatie zorganizovali Lesy SR š.p. – OZ Rimavská Sobota – Lesná správa Klenovec, Občianske združenie ROSON Klenovec, Milan Medveď z Rimavských Zalužian a Folklórny súbor Vepor z Klenovca.

Po spoločnom zaspievaní Klenovskej hymny členmi FS Vepor, ktorých doprevádzali heligonkári Ľubomír Zvara a Ján Kožiak,  prítomných privítal Ing. Pavel Trnavský a Mgr. Stanislava Zvarová   ktorá účastníkov oboznámila so životom Doc. RNDr. Pavla Koniara a tiež s tabuľou,  ktorú slávnostne odhalili rodinní príslušníci a bude osadená v Skorušine pri zastávke autobusu na skale.  Výrobu tabule finančne zabezpečovalo Občianske združenie RODON Klenovec. Účastníci výstupu si mohli poprezerať výstavu fotografií, ktoré z okolia Klenovského Vepra nafotil a historické zozbieral Ing. Pavel Trnavský. Potom pokračoval turistický pochod na  severovýchodnú časť temena Vepra, na Jánošíkovu skalu. Tu nás už štvrtý rok vítal Jánošík vytesaný z dreva, čerstvo ošetrený, natretý a zelený raj prírody s výhľadmi na všetky svetové strany. Keď odchádzali poslední z Klenovského Vepra  tak prestával aj dážď.

Návrat na Chatu pod Vartou bol veselý. Na všetkých čakal guľáš a držkový perkelt,  ktorý od rána pripravovali naši kuchári, a že bol výborný o tom niet pochýb. Nálada sa zlepšovala už nepršalo začalo svietiť slniečko, ale nakoľko mnohých čakala ešte dlhá cesta domov museli sa rozlúčiť s prekrásnou prírodou pod Veprom. Ťažko sa s tak milými  ľuďmi lúčilo.  Cestou domov sme sa uzhodli,  že bol to  pekný zážitok a bude na čo spomínať – Ďakujeme organizátorom.  O rok dovidenia na VIII. ročníku turistického podujatia Jánošík na Vepri .

                                                                                                                                                JZ