ROZTRATENÉ ZRNKÁ

Gemersko – malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Soboty aj v tomto roku pokračuje vo významnom projekte  mapovania folklórnych javov v obciach na území okresov Rimavská Sobota a Revúca. Projekt vychádza z Koncepcie starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru – jej identifikáciu, inventarizáciu, dokumentáciu, tiež z potreby jej propagácie. Projekt Roztratené zrnká vychádza z iniciatívy folkloristov Gemera – Malohontu, ktorej výsledkom bolo už osem terénnych výskumov na území 29 obcí. Po deviaty krát sa tím roztratených zrniek pustil do zbierania a spracovania zozbieraných materiálov, a do prezentácie s účasťou vybratých informátorov z terénneho výskumu. V tomto roku sme si vybrali obec Klenovec a jej historické fakty nás zaviedli aj do obce Kráľ, v ktorej žijú potomkovia Novoklenovčanov a prostredníctvom folklórnej skupiny Šajava zachovávajú zvykoslovie obce Klenovec.

Podarilo sa zaznamenať spomienky a príbehy ľudí, ktoré sú hodnotné nielen po obsahovej a interpretačnej stránke, ale aj ako súbory nárečových výrazov, slovných spojení a obrazov. Podarilo sa objasniť špecifiká niektorých zvykov a obradov (kalendárneho aj rodinného cyklu), objaviť niekoľko spevákov a interpretov hry na hudobné nástroje, tiež vzácne ľudové piesne, objasniť ich významy, príležitosti na spievanie, významy nárečových slov.

Autorský kolektív tvoria: Mgr. Stanislava Zvarová, odborná pracovníčka pre folklór z Gemersko – malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, Ing. Alena Ďurkovičová, umelecká vedúca DFS Lykovček a FS Lykovec v Revúcej, Jaroslav Zvara riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska v Klenovci, a vedúci folklórnych kolektívov v Klenovci, Mgr. Viktor Brádňanský, historik, Mgr. Jaroslava Jelchová odborníčka na záznamové spracovania, kameraman Elod Voros z Rimavskej Soboty sa vďaka ochotným informátorom snažia zmapovať ešte posledné zrnká tradičnej ľudovej kultúry obce Klenovec.

Prosíme občanov a rodákov Klenovca, ktorí sú ochotní nám odovzdať vzácne vedomosti, informácie, ako aj rôzne náradia, krojové súčasti aby sme ich mohli zdokumentovať pre ďalšie generácie, aby sa nám ozvali.

Prezentácia projektu sa konala aj na 40. ročníku Gemersko – malohontských folklórnych slávnostiach v Klenovci a ďalšie informácie budú doplnené a prezentované na repríze v obci Kráľ na konci roku 2018. Veríme, že nám pomôžete k tomu, aby projekt bol čo najúspešnejší aj vďaka Vám.

 Garantkou projektu je Doc. PhDr. Anna Hlôšková, CSc., z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, z Katedry etnológie a muzeológie. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a o. z. RODON Klenovec.

 

Stanislava Zvarová, GMOS Rimavská Sobota