Slovenské mitrovanie 2019

Salaš pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach bol dňa 26. októbra 2019, už po 8 – krát dejiskom podujatia Slovenské mitrovanie. Program začal ukážkami prác na salaši – strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. Pri Humne prebiehala súťaž vo varení baraních špecialít, kde boli prezentované rôzne spôsoby spracovania jahňacieho mäsa.

Podobne to prebiehalo aj v nedávnej minulosti počas mitrovania nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev.

Ďalšiu časť podujatia obohatili hudbou, spevom aj tancom účinkujúci na pódiu pri Pastierni, a to detské folklórne súbory Lykovček z Revúcej a Mladosť z Klenovca, folklórny súbor Lykovec z Revúcej, heligonkári Folklórneho súboru Vepor z Klenovca, gajdoš z Príbeliec a fujaristi z regiónu.

Počas podujatia na rôznych miestach v areáli salaša boli pre návštevníkov podujatia pripravené sprievodné aktivity – výstava oviec, drevené atrakcie pre deti, súťaže pre dospelých v pití žinčice a jedení halušiek, alebo jarmok s ukážkami remesiel, ktorý bol tento rok zameraný najmä na regionálne produkty. Nechýbal ani detský kútik umiestnený v krytej hale, v ktorej čakali na deti tvorivé dielne a iné aktivity. Známa dvojica valachov Maťko a Kubko bola na podujatí prítomná počas celého dňa v podobe maskotov v nadživotnej veľkosti.

Poobedňajšie hodiny vyplnil univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice a folklórny súbor Stromíš z Vlachova, ktorých dopĺňali heligonkári, z Klenovca fujaristi z regiónu a gajdoš A. Babiar. Na kultúrny program nadviazal slávnostný sprievod ovčiarov, bačov a valachov, ktorý bol ukončený vyúčtovaním s majiteľmi oviec. Atmosféra sprievodu bola umocnená signálnymi nástrojmi, gajdami a ľudovými hudbami.

Hlavným zámerom podujatia je zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu v regióne Gemer -Malohont, ako aj zvyky spojené s ukončením pastierskej sezóny.

Organizátormi podujatia boli miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci s odborným garantom, ktorým je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a ďalšími partnermi.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj a k podpore podujatia prispela aj viac ako desiatka sponzorov.

Folklórny večer v sobotu 9.11.2019,

sa koná v Kultúrnom dome v Hrachove so začiatkom od 16:00 – vzdelávacou aktivitou, 17:00 – večera, 18:00 – scénický program pre verejnosť, 20:00 tanečná dielňa..

Predpokladaný scenár programu: 

1.) Dušan Ceber – fujarista FS Rimavan z RS a Vladko Petrinec

2.) úvodný text

3.) DFS Hájik z Rimavskej Soboty  – Raslavice

4.) Ženská spevácka skupina FS Vepor z Klenovca

5.) FS Vepor z Klenovca – Na Klenovskom bále

6.) text

7.) ŽSSk – FSk Lieščina z RS

8.) Viktor Brádňanský – heligonkár FS Vepor z Klenovca

9.) FS Vepor z Klenovca – párový tanec

10.) text

11.Ženská spevácka skupina Skaliny z Hnúšte

12) ĽH Nátura z Čierneho Balogu

13.) text

14.) FS Háj z Rimavskej Soboty – karička a Čardáš z Parchovian

15.) Záver – spoločne Ej, rozmajrín….

Program je ešte čisto pracovný, len mi napíšte minutáž…som chorá, tak prosím pošlite mi veci, lebo nebudem v kancelárii v pondelok a potrebujem to zosúladiť.

Teším sa na Vás a som rada, že Vás máme.

S úctou

                    Stanislava Zvarová, GMOS RS