Opäť vo Francúzsku

Na pozvanie starostu francúzskeho mesta Villeneuve-sur-Yonne Cyrila Boulleauxa a prezidentky Občianskeho spolku Čechov a Slovákov vo Francúzsku Vlasty Masar sa členovia Folklórneho súboru Vepor z Klenovca zúčastnili prezentácie slovenskej kultúry a kuchyni na Vianočných trhoch, ktoré sa konali v tomto burgundskom, pre obec Klenovec aj partnerskom meste v dňoch 14.- 15. decembra 2019. Pobyt zástupcov našej obce v prekrásnom historickom meste, ktoré sa nachádza na rieke Yonne začal v piatok 13. decembra slávnostnou večerou.

Na večeri privítala Klenovčanov prezidentka Občianskeho spolku Čechov a Slovákov vo Francúzsku Vlasta Masar.

V nedeľu počas Vianočných trhov sa na Námestí Villeneuve-sur-Yonne prítomným, hosťom a obyvateľom mesta, prihovoril starosta mesta Cyril Boulleaux.

Počas dvoch dní heligonkári Viktor Brádňanský a Kristián Pockľan prezentovali naše ľudové piesne a Ľubica Husmanová zasa ponúkala Klenovské harovce a predvádzala výrobu krekešov pre hostí a účastníkov Vianočných trhov. Pobyt vo Francúzsku bol určite nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých, ktorý sa zájazdu zúčastnili. Mali možnosť spoznávať francúzsku kultúru, spôsob života, kuchyňu, ale aj históriu v meste Villeneuve-sur-Yonne a okolí. Bodkou za touto cestou bola spoločná rozlúčková večera, na ktorej sa stretli domáci Francúzi členovia Občianskeho spolku Čechov a Slovákov vo Francúzsku, ktorí sa zúčastnili Vianočných trhov, ako aj hostia z českého mesta Horní Bříza a slovenskej obce Klenovec. Za Klenovčanov sa na záver poďakoval riaditeľ MKS v Klenovci Jaroslav Zvara a po jeho slovách zaznela v ďalekom Francúzsku Klenovská hymna.

Pevnosť Douaumont

Cestou do Villeneuve-sur-Yonne, sme sa zastavili na významnom historickom mieste pri Francúzskom meste Verdun. Práve v jeho okolí sa odohrávala v roku 1916 najväčšia bitka prvej svetovej vojny. Je až neuveriteľné ako sa tieto udalosti zapísali do samotnej krajiny v okolí mesta, kde dodnes poznať delostrelecké krátery, zákopy a bunkre. Na bojisku sme navštívili centrálny vojenský cintorín a pevnosť Douaumont, o ktorú sa zvádzali najťažšie tvrdšie boje.