FAŠIANGY 2020

Fašiangy začínajú od Troch kráľov a trvajú až do polnoci pred Popolcovou (Pirohovou) stredou. V roku 2020 je to 26. február, je prvým dňom pôstneho obdobia. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú ľudové, tanečné zábavy, sprievody v maskách, či symbolické pochovávanie basy. Členovia DFS Zornička, DFS Mladosť a FS Vepor sa cez Fašiangy zúčastnili rôznych vystúpení v našej obci a v regióne.

Dňa 18. januára 2020 na plese v Ratkovskom Bystrom sa o dobrú náladu starali heligonkári FS Vepor z Klenovca Ján Kožiak a Ľubomír Zvara

Fašiangy v NIŽNOM SKÁLNIKU

Dňa 8. februára 2020, už po deviatykrát sa v Nižnom Skálniku zišli tí čo majú radi zábavu a ctia si zvyky našich predkov. Fašiangového sprievodu dedinou sa zúčastnili aj členovia FS Vepor a heligonkár Viktor Brádňanský.

Fašiangová zabíjačka na Ráztočnom

V období fašiangov bolo v minulosti na dedinách samozrejmosťou, že sa konali zabíjačky, aby si rodiny zabezpečili kvalitné mäso a začali postupne s prípravou mäsových výrobkov na Veľkú noc. Penzión na Ráztočnom v spolupráci s Gemersko- malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote usporiadali v sobotu 15.februára 2020 už 5. ročník Fašiangovej zabíjačky na Ráztočnom, aby  pripomenuli, aké sa kedysi vyrábali zabíjačkové špeciality. V sobotu od rána bolo na Ráztočnom  rušno. Šikovné ruky majstrov dopredu pripravili na ochutnávku: zabíjačkovú kapustnicu, klobásky, ryžové húriky, mäsaníky, tlačenky a škvarky, no nechýbali ani pražené buchty. Bol o to záujem a  výrobky boli chutné o tom svedčili pochvalné  reči návštevníkov fašiangovej zabíjačky. Fašiangovú zabíjačku oživili a o dobrú náladu sa vo  fašiangových maskách celý deň starali členovia DFS Mladosť a Zornička, heligonkári a tanečníci FS Vepor, Mužská a Ženská spevácka skupina, Ľudová hudba FS Vepor, FSk S pod Kohúta Muránska Zdychava a Revúčka a DFS Lieskovček z Rimavskej Soboty. Slovom sprevádzala Bc. Jaroslava Lajgútová.

Mihálygérge MR – Klobásové hody

Dňa 22. februára 2020 sa členovia Mužskej speváckej skupiny a FS Vepor zúčastnili podujatia Klobásové hody – na súťaži vo výrobe klobás v Mihálygérge v Maďarsku . Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť na tejto súťaži a spoznávať nové chute, pretože čo iný kraj to inak dochutená klobása. Naši obsadili druhé miesto za typickú Klenovskú klobásu, z deviatich súťažných družstiev.

Folklórny festival UŽ SA FAŠANG KRÁTI

V poslednom tohtoročnom fašiangovom vystúpení sa v nedeľu dňa 23. februára 2020 predstavili v Kultúrnom dome v Čiernom Balogu na 25. ročníku Folklórneho festivalu Už sa fašiang kráti… heligonkár FS Vepor Peter Brádňanský a sólistka speváčka Stanislava Zvarová.