MÁJOVÉ ÚSPECHY FOLKLORISTOV

Súťaž detských choreografií

   Banskobystrický samosprávny kraj a Hontiansko – Ipeľské osvetové stredisko usporiadalo dňa 6. Mája 2011 v Kokave nad Rimavicou krajskú súťažnú prehliadku choreografií detských folklórnych súborov. Na túto súťažnú prehliadku postúpil z regionálnej súťažnej prehliadky okresov Rimavská Sobota a Revúca detský folklórny súbor Mladosť z Klenovca. Klenovčania získali 2. miesto – strieborné pásmo za choreografiu „Zahrajme sa na jarmok“ a ponuku účinkovať v programe „Talenty“ na folklórnom festivale 2. júla 2011 vo Východnej.

 

Slávik Slovenska

   Dňa 10. Mája 2011 na oblastnej súťaži spevákov „Slávik Slovenska“ v Rimavskej Sobote získala speváčka Lucia Zvarová 3. miesto v II. kategórii.

 

Tvorivá dielňa Odzemkárov

   Tanečník DFS Mladosť z Klenovca Róbert Trnavský sa zúčastnil Tvorivej dielne Odzemkárov, ktorú v rámci projektu zorganizovalo v dňoch 17.- 21. Mája 2011 Národné osvetové centrum Bratislava a spoluorganizátori: Valašské muzeum v přírodé v Rožnově pod Radhoštěm, Centrum voľného času Štastenko, Mestský úrad Spišská Stará Ves a Mesto Spišská Stará Ves. Tvorivá dielňa „Odzemkári“ je určená mládeži vo veku 14 – 17 rokov zo SR aj ČR a bola pod vedením skúsených odborných lektorov, ako Roman Malatinec, Peter Babic, Petr Šamánek na ktorej sa chlapci z vybraných detských a mládežníckych folklórnych súborov priúčali rôznorodým formám a regionálnym špecifikám podpolianskeho odzemku. Osvojené tanečné zručnosti predviedli účastníci dielne v rámci otváracieho programu Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore dňa 21. Mája 2011.

 

Súťaž choreografií FS

   Na súťaži choreografií FS a postupovej súťaže na Šaffovu ostrohu dňa 20. Mája 2011 v Rimavskej Sobote vystúpili ako hostia sólisti tanečníci detského folklórneho súboru Mladosť z Klenovca Jozef Búlka a Lucia Zvarová, ktorý zatancovali tance z tanečnej dielni z Prahy.

 

 

Hronsecká lipová ratolesť

   Poslednú májovú sobotu dňa 28. 5. 2011 sa uskutočnil XXIII. ročník súťažnej prehliadky v speve ľudových piesní detí „ Hronsecká lipová ratolesť“, ktorú zorganizovali Banskobystrický samosprávny kraj, Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica a Obec Hronsek. Súťažilo sa v dvoch kategóriách a spevákov doprevádzala Ľudová hudba speváka Janka Ambróza – Borievka s predníkom Igorom Gašparom. Klenovčania mali v súťaži tiež svoju speváčku členku DFS Mladosť z Klenovca LUCIU ZVAROVÚ, ktorá do finále v Hronseku postúpila z Regionálnej súťaži okresov Rimavská Sobota a Revúca, kde nás nesklamala a s piesňami – A poniže Majera …. , Vysoko mesiačik … zvíťazila a získala: „ZLATÚ LIPOVÚ RATOLESŤ“ – 1. miesto v II kategórii 11 – 15 rokov. Víťazi budú účinkovať na folklórnom festivale „Na Badínskych vrškoch“ dňa 30. júla 2011 v Badíne a v budúcom ročníku sa predstavia ako hostia súťaže.

 Mgr. Stanislava Zvarová