Jánošík na Vepri V.

IMGP1589V sobotu 14. mája 2016 Lesný závod Rimavská Sobota – Lesná správa Klenovec, Milan Medveď z Rimavských Zalužian, Obec Klenovec a  OZ RODON Klenovec, zorganizovali v poradí už V. ročník výstupu na Klenovský Vepor (1338 m n .m.) pod názvom Jánošík na Klenovskom Vepri V. Zraz turistov bol na Klenovskej strane Vepra – chata pod Vartou (1109 m n. m.). Počasie nebolo veľmi vhodné na turistiku, bolo zamračené miestami pršalo a o to viac boli organizátori prekvapení, že i napriek zlému počasiu sa dostavili účastníci (okolo 140) nielen z obce Klenovec, ale aj okolia, buď jednotlivci, ale prišli aj rodiny s malými deťmi.

Po spoločnom zaspievaní Klenovskej hymny a uvítaní  Ing. Pavlom Trnavským a Mgr. Stanislavou Zvarovou, sme si mohli poprezerať výstavu fotografií. Fotografie z okolia Klenovského Vepra nafotil a historické zozbieral Ing. Pavel Trnavský. Odvážlivci, ktorí sa nebáli dažďa pokračovali turistickým pochodom na severovýchodnú časť temena Vepra, na Jánošíkovu skalu, kde nás už piaty rok vítal smelý Jánošík (drevený). Škoda, že pre počasie nebol pekný výhľad na okolie. Návrat na chatu pod Vartou bol veselý. Naviac čakal obed (babguľáš, držkový perkelt a guláš ), ktorý pripravili pracovníci Lesnej správy Klenovec Milan Medveď, Július Hruška a člen FS Vepor Vladimír Jakabšic. Pri varení im pomáhali ich priatelia a  rodinní príslušníci, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Nálada gradovala, počasie nevadilo. Upevňovali sa vzťahy, ale nakoľko mnohých čakala ešte dlhá cesta domov museli sa rozlúčiť s vierou, že o rok  sa znovu stretnú na VI. ročníku turistického podujatia Jánošík na Vepri a že si privedú aj ďalších priateľov, ktorí sa tiež presvedčia, aký príjemný a zaujímavý  je deň strávený pod Klenovským Veprom na Varte..

Organizátori podujatia Jánošík na Vepri V. ďakujú všetkým, ktorí pomohli pri organizovaní tohto podujatia. Ďakujú Občianskemu združeniu RODON Klenovec za spomienkové predmety na podujatie, Milanovi Medveďovi, dobrovoľníkom a pracovníkom Lesnej správy Klenovec za výborný babguľáš a guláš. Poďakovanie patrí aj Ing. Pavlovi Trnavskému za krásnu výstavu fotografií, firme Bobro z Hriňovej za pečivo, členom FS Vepor za držky a kultúrny program a všetkým, ktorí svojou účasťou prispeli ku krásne strávenému upršanému dňu.

                                                                    Jaroslav Zvara, riaditeľ MKS v Klenovci