MUZIČKY – 8. ROČNÍK TVORIVÝCH HUDOBNÝCH DIELNÍ MLADÝCH MUZIKANTOV V KLENOVCI

   Po ôsmy krát sa v Klenovci v čase od 16. – 21. augusta 2010 realizovali medzinárodné tvorivé hudobné dielne mladých muzikantov Muzičky, v rámci Dní tradičnej kultúry na Slovensku. Projekt podporila Nadácia Dexia banka Slovensko. Tvorivé dielne Mužičky sú školiteľské podujatie určené mladým členom detských a mládežníckych ľudových hudieb. V tomto roku boli účastníkmi členovia detskej ľudovej hudby Kyjovánek z detského národopisného súboru z Kyjova z Českej republiky a zo Slovenska to boli muzikanti z detských ľudových hudieb Kobylka z Bratislavy a Mladosť z Klenovca. Hudobné dielne odborne viedli lektori : Dominik Václav z Detvy, Jozef Jackuliak z Kalinova a Dominik Vašulka z Kyjova. Mladí muzikanti pod vedením lektorov získavali vedomosti, zručnosti dobrého muzikanta, spoznávali rôznorodosť hudobných štýlov, rozdielnosť v regionalistike v oblasti tradičnej hudby. Mali možnosť zdokonaľovať sa vo svojom talente spolu s rovesníkmi rovnakých záľub. Počas tvorivého hudobného týždňa v Klenovci naštudovali skladby Rozkazovačky z Hrochote, hudbu z Kyjovskej oblasti, Kokavy nad Rimavicou. Okrem hudobných dielní sa vo voľnom čase stretli so zástupkyňou obecného úradu Mgr. Blaženou Hruškovou, ktorá im priblížila históriu aj súčasnosť obce Klenovec. Prvý večer sa stretli s ľudovou hudbou Folklórneho súboru Vepor z Klenovca. Počas ďalších dní vo voľnom čase navštívili kováčsku vyhňu, navštívili miestne kúpalisko, vodnú nádrž. Za pomoci Jaroslava Zvaru, riaditeľa miestneho kultúrneho strediska sa učili vyrábať košíky, s animátormi Zuzanou Jakabšicovou a Michalom Jakabšicom si mohli vyrobiť šperk, alebo paličkovanú záložku. Posledný večer sa stretli na „opekačke“ s členmi detského folklórneho súboru Mladosť z Klenovca a spolu so Stanislavou Zvarovou sa naučili aj tanec Rontouku. Výsledkom týždňového snaženia bola prezentácia projektu na koncertoch a to: v piatok 20.8.2010 na nádvorí Domova dôchodcov v Klenovci, v sobotu 21.8.2010 pri novootvorenej kultúrnej pamiatke – Mlyn vo Veľkých Teriakovciach a v obci Babinec na podujatí Stretneme sa pod túrničkou. Všetky koncerty mali úspech nezostáva iné dodať, ako to, že je úžasné čo mladí ľudia dokážu. Je krásne, keď dávame mladým ľuďom šancu poznávať tradície našich predkov, rozvíjať ich talent. Ostáva dúfať, že hudobné tvorivé dielne budú pokračovať i naďalej.

   Realizátorom projektu bolo Občianske združenie RODON, v spolupráci s Miestnym kultúrnym strediskom pri obci Klenovec, Národným osvetovým centrom , Národným ústavom ľudovej kultúry v Strážnici. Autormi a koordinátormi projektu boli Jaroslav a Stanislava Zvarovci z Klenovca.

   V mene organizátorov chcem vyjadriť vďaku účastníkom za ozaj tvorivý hudobný týždeň, lektorom za precíznu prípravu, ako i donorovi Nadácii Dexia banka Slovensko za podporu mladých talentov.

           Mgr. Stanislava Zvarová, koordinátorka projektu