FS VEPOR v Olešnici v Poľsku

1Folklórny súbor Vepor z Klenovca na IV. ročníku Medzinárodného folklórneho festivalu v Olešnici a na dožinkových slávnostiach.

Od 26.- 28.08.2016 sa FS VEPOR z Klenovca po 11 krát, predstavil na dožinkových slávnostiach v Poľsku, v regióne Olešnica. V rámci dožinkových slávností v regióne Olešnica organizovali aj IV. ročník medzinárodného folklórneho festivalu, na ktorom sme sa predstavili spolu s priateľmi z FS Ipoly a ĽH Tucsök z Mihálygerge z Maďarska, Smiky z Poľska, Kalina – ukrajinský menšinový kolektív z Poľska a ďalšími kolektívmi. Prvý večer naši tanečníci, speváci a heligonkári predstavili svoj program na otvorení festivalu vo Wszechświetem. V sobotu 27.08.2016 sme sa predstavili na dožinkách v Ostrowine a v Miedzyborzu. V nedeľu 28.08.2016 sme krásu slovenského folklóru prezentovali na dožinkách v Boguslawiciach a záver našej prezentácie patril návštevníkom dožinkových slávností v Jelcz-Lakowice. V rámci krátkeho voľného času sme navštívili mesto Olešnica, obecné múzeum v obci Ostrowiny a vychutnávali sme si krásny areál hotela Amber neďaleko Olešnice. Mali sme možnosť vidieť, ako si v Poľsku vážia tradície, ako sa zapájajú občania do aktivít, čo bolo vidieť na výzdobe domov, dvorov. Bolo tu cítiť spoluprácu, ktorou rozvíjajú cestovný ruch a zároveň prezentáciu poľnohospodárov, miestne produkty a folklórne tradície.

Organizátori pre nás pripravili bohatý, krásny program. Stretli sme dávnych ale i nových priateľov a vzájomne poznávali tradície svojich predkov.

12