Folkloristi spod Vepra oslavovali ako sa patrí, spevom, tancom aj zábavou

45-fs-veporFolkloristi spod Vepra oslavovali na Gemeri uplynulý víkend jubileum celovečerným galaprogramom Koť sa kľenovśaňe. V Dome kultúry v Klenovci tak nechýbali gratulácie a bohaté občerstvenie, spev, tanec a zábava, ktorá pokračovala aj mimo dosiek pódia tradičným tancom Rontouka. Také boli oslavy 45. rokov fungovania FS Vepor. Pre mnohých to však nebol len celovečerný program, ale aj návrat na pódium, stretnutie po niekoľkých rokoch i zaspomínanie na mnoho spomienok z podujatí počas uplynulých 45. rokov. Viacerí sa zhodli, že folklór a tanec pre nich znamená život. Potvrdením je viac ako 30 uzavretých manželstiev, jedným z nich sú aj súčasní umeleckí vedúci, manželia Stanislava a Jaroslav Zvarovci, ktorí svoju úlohu v súbore Vepor zastávajú už približne 30 rokov. Ako pre Rimava.sk uviedla Stanislava Zvarová, program začali plánovať už pred rokom, no časom ho museli z časového hľadiska prehodnotiť, pretože sa vedeli stretávať väčšinou iba soboty.

V programe účinkovalo viac ako 60 súčasných aj bývalých folkloristov. Spomenuli si aj na predošlých choreografov a umeleckých vedúcich súboru, všetky bloky však boli spojené s Klenovcom. „Ja svojich spevákov a tanečníkov vediem k tomu, aby si vážili svoju obec, svoj región a hlavne poznali ten a až potom sa môžeme rozvíjať v ďalších regiónoch,“ povedala Zvarová, podľa ktorej sa nestretávajú len na pódiových doskách, ale napríklad už päť rokov v máji aj na vrchu Vepor, kde zaspievajú klenovskú hymnu a ďalší program majú aj na chate Vepor. „Je to viacgeneračné stretnutie, má to dobrú odozvu, je to milé stretnutie,“ dodala Zvarová. Po vystúpení prezradila, že tento večer bol pre ňu spojením s mladosťou ako aj so spolutanečníkmi v hľadisku. „Boli to krásne spomienky, tým, že som začínala v tomto súbore,“ dodala. Do súboru prišla ako malé dievčatko.

„Vypracovala sa na speváčku a robí to dobre. Nech im to vydrží,“ spomenul Ján Trnavský, ktorý bol prvým umeleckým vedúcim i choreografom súboru. „Veľmi slušný výkon podali a ešte je vidno veľa práce, ktorú som do týchto mladých ľudí včlenil,“ povedal Trnavský, ktorý sa v súčasnosti aj naďalej venuje folklóru v Jednote dôchodcov, kde má desaťčlennú spevácku skupinu žien.

Folkloristi počas svojej histórie precestovali 17 štátov, podľa terajšieho šéfa súboru Jaroslava Zvaru je na čo spomínať. Ako uviedol, so súborom bol až v 16-tich krajinách. „Keď bola dobrá partia, kolektív, tak tých zážitkov vždy bolo,“ povedal. Folkloristi celkovo absolvovali 82 zahraničných zájazdov a boli v Juhoslávii, Francúzsku, Španielsku, Luxembursku, Dánsku, Monaku, Grécku, Nemecku, Srbsku, Chorvátsku, Rumunsku, Čiernej Hore, Taliansku, Ukrajine, Maďarsku, Čechách, Poľsku. Umelecký vedúci si na pódiu zaspieval aj zatancoval, no sledoval aj mladých, ako im to ide. „Bolo to celkom dobré,“ spokojne dodal Zvara. Okrem iného dostal v zahraničí aj osobné pozvania do Afriky a ostrovného štátu Tonga v južnom Pacifiku (Austrália a Oceánia), kde sa však kvôli nedostatku financií nedostal.

„Bolo to veľmi dobré, zaspomínali sme si a sme radi, že sme tu,“ zhodnotila vystúpenie Zuzana Zvarová, ktorá si s manželom v súbore opäť zatancovala po desiatich rokoch. Ako spomenula, tiež patria medzi folkloristické manželské páry, no po tom, ako sa odsťahovali za prácou, už nemali toľko možností stretávať sa s ostatnými členmi. „Stále nás to však ťahá domov,“ dodala.

FS Vepor má však aj mnoho mladých členov, mnoho z nich sú deti súčasných folkloristov. Tí starší sa tancu venujú už viac ako desať rokov. Zhodujú sa, že folklór je pre nich životom a mnohí študujú na konzervatóriu a v budúcnosti sa mu chcú venovať naplno. „Rodičia sú v tom super, že ma naplno podporujú a idú so mnou aj keď neboli predtým folkloristi,“ povedala mladá folkloristka Michaela, ktorá naplno tancuje od desiatich rokov a študuje spev. Od prípravky až po veľký súbor sa prepracovala Vikina. „Okrem môjho súkromného života sa mu venujem naplno,“ povedala a dodala, že už tancovala pred takým preplneným hľadiskom ako bolo počas vystúpenia, ale každý divák je pre nich vzácny. „Je to moja láska, ktorej sa chcem venovať celý život,“ spomenula mladá Paula, ktorá pri tancovaní nosí so sebou mašľu, s ktorou tancovala ešte jej stará mama. „Je to pre mňa silný pocit,“ dodala. Od narodenia je v súbore Lucia, dcéra umeleckých vedúcich Zvarovcov. Spolu precestovali niekoľko krajín, no najviac sa jej zatiaľ páčilo vo Francúzsku kvôli jazyku. „Tiež študujem na konzervatóriu a tancujem aj klasický tanec čo je balet a veľmi ma baví učiť sa francúzštinu,“ spomenula Lucia.

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore Miestnej akčnej skupiny Malohont, Banskobystrického samosprávneho kraja a z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FOTO/VIDEO-Folkloristi spod Vepra oslavovali ako sa patrí, spevom, tancom aj zábavou