V. ročník podujatia Deň filmu a divadla

V stredu 16. novembra 2016 sa uskutočnil v Kultúrnom dome v Klenovci už po piaty krát Deň filmu a divadla, ktorý organizovali Obec Klenovec, o. z. RODON Klenovec, Gemersko – malohontské osvetové stredisko (GMOS) v Rimavskej Sobote a Miestna akčná skupina MALOHONT.

Podujatím sme si pripomenuli filmárov z roku 1922, ktorí natočili druhý slovenský film v histórii Strídža spod hája a boli priekopníkmi kinematografie nielen v Klenovci, ale aj na Slovensku. GMOS v rámci projektu Tak to vidím ja… v spolupráci s Miestnym kultúrnym strediskom  v Klenovci už pred týmto podujatím pripravili pre žiakov Základnej školy V. Mináča, Špeciálnej základnej školy v Klenovci a Základnej školy Klokočova v Hnúšti detské filmové tvorivé dielne krátkometrážnych filmov s lektorkou Jaroslavou Jelchovou. Deti vytvorili sedem krátkych animovaných filmov, ktoré odprezentovali divákom v kultúrnom dome.

Podujatie pokračovalo premietnutím štvrtého krátkometrážneho filmu z cyklu Po stopách nositeľov tradícií pod názvom Bastyúr Jaroslav – Tradičné zvonkárstvo na Gemeri. Projekt realizovalo GMOS s finančnou podporou Ministerstvom kultúry SR.

Miestna akčná skupina MALOHONT v tento večer otvorila výstavu fotografií Malohont mojimi očami, ktorá bola spojená s ocenením autorov víťazných fotografií.

Po poďakovaní a odovzdaní diplomov V. ročník podujatia Deň filmu a divadla v Klenovci bol ukončený divadelným predstavením Boh masakra, v podaní ochotníckeho divadelného súboru DAXNER z Tisovca v réžii Michala Stejskala.