FAŠIANGY 2018

Fašiangy začínajú od Troch kráľov a trvajú až do polnoci pred Popolcovou (Pirohovou) stredou. V roku 2018 je to (14. (február), a je prvým dňom pôstneho obdobia. Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú ľudové, tanečné zábavy, sprievody v maskách, či symbolické pochovávanie basy. Členovia DFS Zornička, DFS Mladosť a FS Vepor sa cez Fašiangy zúčastnili rôznych vystúpení v našej obci a v regióne.

  1. januára 2018 na výročnej schôdzi ZO ZPB zaspievala Alžbetka Váradiová a DFS Zornička na heligónke doprevádzal Ján Kožiak

V piatok 26. januára 2018  sa tanečníci a heligonkári Folklórneho súboru Vepor z Klenovca predstavili v Rimavskej Sobote na Plese Matičiarov, kde predstavili tance:  Po starootcovsky, a Čardáš z Klenovca zahrali a zaspievali heligonkári.

 

Fašiangová zabíjačka na Ráztočnom

V období fašiangov bolo v minulosti na dedinách samozrejmosťou, že sa konali zabíjačky, aby si rodiny zabezpečili kvalitné mäso a začali postupne s prípravou mäsových výrobkov na Veľkú noc. Penzión na Ráztočnom usporiadali 3. ročník Fašiangovej zabíjačky v sobotu 27. januára 2018 aby  pripomenuli a ukázali, ako sa kedysi zabíjačkové špeciality vyrábali. V sobotu od rána bolo na Ráztočnom  rušno.. Šikovné ruky majstrov pripravili na ochutnávku: zabíjačkovú kapustnicu, klobásky, ryžové húrky, mäsaníky, tlačenky a škvarky, no nechýbali ani pražené buchty.   Že bol o to záujem a  výrobky boli chutné o tom svedčili pochvalné  reči návštevníkov fašiangovej zabíjačky.

Fašiangovú zabíjačku oživili a o dobrú náladu sa vo  Fašiangových maskách celý deň starali členovia DFS Mladosť a Zornička  a heligonkári, speváci, ľudová hudba  a tanečníci FS Vepor. FSK S pod Kohúta Muránska Zdychava a Revúčka a DFS Zrkadielko z Hnúšte.

 

Fašiangy sa krátia bol názov podujatia, ktoré 09. februára 2018 organizovali Gemersko – malohontské osvetové stredisko, CVČ RELAX a MsKS v Rimavskej Sobote. Aj tento rok, sa s fašiangovým obdobím už tradične rozlúčili členovia folklórnych súborov z Rimavskej Soboty DFS Lieskovček, DFS Podkovička, FS Rimavan a z Klenovca (DFS Zornička, DFS Mladosť a FS Vepor). Fašiangy sa začali veselými fašiangovými pochôdzkami mestom Rimavská Sobota (CVČ Relax – námestie Rimavskej Soboty – Dom kultúry strana od Kauflandu). Fašiangovníci, oblečení v ľudových krojoch, či tradičných fašiangových maskách ako turoň, kôň, smrtka, medveď, sa snažili rozveseliť ľudí v meste. Fašiangové pochôdzky vyvrcholili kultúrnym programom na námestí.

 

Folklórny festival UŽ SA FAŠANG KRÁTI Čierny Balog

V poslednom tohto ročnom fašiangovom vystúpení sa v sobotu a  nedeľu dňa  10 a 11. februára 2018 na 23. ročníku Folklórneho festivalu Už sa fašiang kráti : v sobotu sa predstavili  ako bursovníci a v programe v Kultúrnom dome členovia FS Vepor z Klenovca a na prehliadke heligonkárov v nedeľu v Kultúrnom dome v Čiernom Balogu  heligonkár Viktor Brádňanský.