42. ročník Gemersko – malohontských folklórnych slávností – Klenovská Rontouka 2020 /ZRUŠENÉ/



Milí priaznivci, návštevníci, účinkujúci GEMERSKO – MALOHONTSKÝCH FOLKLÓRNYCH SLÁVNOSTÍ – KLENOVSKÁ RONTOUKA 2020, organizátori a programová rada podujatia Vám s poľutovaním oznamujú, že z dôvodu pandémie COVID-19 sa 42. ročník folklórnych slávností prekladá o rok, na termín 25. – 27. jún 2021.

„….Kraj ty môj čarovný, aj mňa si odkojil.
Kdekoľvek zablúdim, nosím ťa stále sebou.
I smútok zakryješ, i bolesť zahojíš,
ani mi nevyčítaš, že som doma nebol.

Od nížin po stráne dvíhaj sa ku kráse,
po predkoch spievaj si zdedenú pesničku.
Každý tvoj rodák pozná Ťa po hlase,
vždy mu buď oporou, vždy mu buď na blízku.“

Úryvok z básne Ondreja Nagaja ma stále fascinuje, vyjadruje úctu k svojim predkom, k svojmu rodisku. Preto aspoň časť z nej a prostredníctvom autorovho vyznania chcem šíriť tieto  krásne slová poeta aby sme sa zamysleli nad tým čarovným a jedinečným rodiskom a miestom v ktorom žijeme.

Gemersko – malohontské folklórne slávnosti sú jedným z podujatí nášho regiónu, ktorým chceme vzdať úctu našim predkom, našim tradíciám. Aj v dobe, keď žijeme akosi prirýchlo a „nestíhame“ si mnohé veci povšimnúť.

Chceme poukázať na krásu toho, čo tu ešte je, čo stojí za to aby sme si uchovali, chránili a odovzdávali ďalším generáciám.

Láska ku Gemeru – Malohontu je v srdciach všetkých tých, ktorí sa snažia pomáhať toto jedinečné podujatie realizovať.

Prijmite teda s láskou pozvanie pod Vepor, Sinec, Ostrú na slávnosti Gemersko – malohontského folklóru do Klenovca, na Klenovskú Rontouku.

Mgr. Stanislava Zvarová, dramaturgička slávností