Pokoj ľuďom dobrej vôle 2022

V tretiu adventnú nedeľu 11. decembra 2022 sa uskutočnilo už tradičné adventné ekumenicko-folklórne podujatie Pokoj ľudom dobrej vôle. Organizátorom podujatia bola Obec Klenovec a RODON Klenovec, ktorí v spolupráci s účinkujúcimi po dvojročnej odmlke kvôli pandémii Covid – 19 sa konečne mohli vidieť na podujatí osobne a nielen prostredníctvom videoprogramu. O to viac si organizátori vážia túto chvíľu, že sa mohli v zdraví, v pokoji stretnúť a vychutnať si pravú atmosféru pri vianočných piesňach, koledách, vinšoch. Veď všetci túžobne očakávame najkrajšie sviatky roka Vianoce.

Dramaturgia, scenár programu: Mgr. Stanislava Zvarová, réžia, scéna: Jaroslav Zvara a kolektív obecného úradu. Slovom sprevádzala: Mgr. Marianna Resutiková .

Po úvodnej piesni Tri oriešky, ktorú zaspievala Dominika Kasáčová, ďalej nasledoval program Pokoj ľuďom dobrej vôle, na ktorom moderátorka najprv privítala hostí a odovzdala slovo starostke obce Klenovec Mgr. Kataríne Pribilincovej, farárovi ECAV v Klenovci Mgr. Romanovi Rozkošovi, kazateľovi BJB v Klenovci Mgr. Štefanovi Dankovi, rímskokatolíckemu farárovi Mgr. Mariánovi Tomášovovi. Po príhovoroch sa predstavili so svojím programom členovia speváckej skupiny Jednoty dôchodcov v Klenovci Klenovčanka, ktorá pracuje pod vedením pani Marty Lackovej a na akordeóne sprevádzal pán Milan Rapčan. Z cirkevného zboru ECAV Klenovec básňou Pavla Brndiara pozdravila recitátorka Elena Mináčová a adventnú evanjelickú pieseň Hľa už stojí predo dvermi zaspievali členky cirkevného zboru s Ľudovou hudbou Folklórneho súboru Vepor z Klenovca.

Spevokol Bratskej jednoty Baptistov už pravidelne obohacuje program Pokoj ľuďom dobrej vôle vianočnými koledami z rôznych krajín sveta s upraveným slovenským textom. Piesňami nás zaviedli do Rakúska, Anglicka, Talianska, Česka. Spevokol vedie Ing. Pavel Ostrica.

Hlahol vianočných zvonov, tóny kolied, žartovné i prosebné vinše, pokora, úcta, to všetko odrážali zvyky našich predkov. Vďaka zanieteným ľuďom vo folklórnych kolektívoch sa zachovávajú dodnes. Prostredníctvom domácich kolektívov Detského folklórneho súboru Zornička, Mužskej, Ženskej a Dievčenskej speváckej skupiny Folklórneho súboru Vepor z Klenovca a nášho hosťa Folklórnej skupiny Lieščina z Rimavskej Soboty sme sa preniesli v čase a naši vinšovníci, speváci, betlehemci nám priniesli toto krásne duchovné bohatstvo, aby sa nestratilo, ale dostalo sa aj do našich sŕdc a šírilo ďalším generáciám.

Poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí vytvorili krásnu atmosféru a to za vianočnú výstavu Špeciálnej základnej škole, ZŠ s MŠ V. Mináča v Klenovci, Komunitnému centru, občianskemu združeniu Agáta a FS Vepor za punč a koláčiky, výrobcom vianočných ozdôb a ikebán, ktorí toto podujatie obohatili svojimi výrobkami a to z Klenovca Božená Moncoľová s hačkovanými výrobkami, Michaela Váradiová šité doplnky, Janka Sihelská voskované obrúsky a včelie produkty, Mgr. Marian Mináč vianočné ozdoby, Boris a Erika Slatinskovci včelie produkty, Ondrej Bútor drevené svietniky, medovnikárka Helena Kamenská z Kadlubu s dcérou, s vyšívanými vianočnými guľami sa prezentovala Patrícia Cavarová z Tisovca, študenti Evanjelického gymnázia z Tisovca s voňavými mydlami.

Poďakovanie patrí aj všetkým, ktorí pomohli pri výzdobe a inštalovaní výstavy. Za ozvučenie ďakujeme Ondrejovi Brádňanskému, Matejovi Kováčikovi a BJB v Klenovci. Za fotodokumentáciu Denisovi Dovalovi.