JÁNOŠÍK ZNOVA NA VEPRI

  Slovenský národný hrdina zbojník Juraj Jánošík sa po rokoch vrátil do obce Klenovec v okrese Rimavská Sobota, v ktorej ho krátko pred smrťou v roku  1 713 zlapali liptovskí hajdúsi. Obec, do ktorej chodieval za svojim zbojníckym kamarátom Tomášom Uhorčíkom, v tom čase v Klenovci známym ako Martin Mravec si svoju spojitosť s Jánošíkom bude pripomínať drevenou Jánošíkovou sochou. Dňa 19. mája 2012 sme sochu umiestnili na najvyšší vrch Klenovských vrchov – Klenovský Vepor, ktorý je dominantou okolitej prírody. Mala by sa stať turistickou atrakciou obce.

V ten deň sa na Varte pod Veprom zišlo okolo 220 nadšencov. Na úvod si účastníci mohli prezrieť výstavu fotografií „Vepor a okolie“, ktorú nainštaloval Ing. Pavel Trnavský z vlastného archívu a zozbieraných fotografií občanov Klenovca. O 10,00 všetkých  privítala starostka obce Klenovec Mgr. Zlata Kaštanová. Po jej privítaní začal výstup na Klenovský Vepor. Tí najsilnejší začali niesť asi sto kilogramov vážiacu sochu, ktorej autorom je umelec Mgr. Dušan Šarkan. Niesli ju chlapi z Klenovca a okolia  na vojenských nosítkach, museli sa pritom striedať. Bola to riadna fuška vyniesť ho hore na strmú skalu. Jánošíka nedali Klenovčania na Klenovský Vepor len tak z pasie. Dominantou vrchu v jeho najvyššom bode bývala už pred desiatkami rokov iná socha Jánošíka, ktorú tam boli umiestnili turisti z Balogu, no tá časom schátrala a potom z kopca zmizla. Nahradil ju slovenský dvojkríž.

Klenovčania chceli nadviazať na históriu s Jánošíkom, ktorá sa ich dotýka a rozhodli sa, že najvyšší vrch opäť obohatia o Jánošíkovu prítomnosť. Sochu akurát neumiestnili na pôvodné miesto, ale do lokality menom Jánošíkova skala, odkiaľ je krásny výhľad do klenovskej doliny s obcou.

Klenovec si aj touto formou chce uctiť pamiatku hôrneho chlapca, ktorého na ich neradosť zlapali práve u nich. Jánošíkova drevená socha na kopci, ale nie je jedinou vecou, ktorá Jánošíka v Klenovci pripomína. Ďalšia  Jánošíkova socha už v obci stojí a meno národného hrdinu nesie aj jedna z Klenovských ulíc. Aby toho nebolo v spojení Klenovca a Jánošíka málo aj porast na okraji  obce miestni poznajú ako Jánošíkov lesík. A na Klenovskom Vepri je po Jánošíkovi pomenovaná nielen skala – Jánošíkova skala, ale aj studnička – Jánošíkova slza.

Organizátori podujatia „Jánošík na Vepri“ ďakujú všetkým, ktorí sa zúčastnili   a pomohli vyniesť sochu Jánošíka na Klenovský Vepor.

Ďalej ďakujeme aj sponzorom :  Milanovi Medveďovi z Rimavských Zalužian, firme Heineken Slovensko a.s., Pekárni Ján Bobro z Hriňovej a Ing. Jánovi Škorňovi z Rimavských Zalužian, ktorí veľkou mierou prispeli k zrealizovaniu akcie.

organizátori podujatia