Cimbalista Dalibor z Klenovca tvorí aj texty. Po klipe natočenom v kostole pripravujú CD

Pochádza z Klenovca, kde má jeho rodina muzikantské korene. Dalibor Cibuľa (21) hrá vo FS Vepor na cimbale a snaží s zaujať aj vlastnou tvorbou, ktorá má spájať ľudí. Študoval na konzervatórium v Banskej Bystrici. Pracuje v Základnej umeleckej škole v Poltári. Aktuálne pripravuje CD, ktoré by malo obsahovať šesť jeho autorských vecí. Ako pre vobraze.sk Dalibor priblížil, cimbalistom sa stal v 14 rokov. Pre tento hudobný nástroj sa rozhodol, keďže aj jeho prastarký Vojtech Cibuľa na ňom hrával.

„Cítil som, že vždy ma fascinoval ten nástroj,“ hovorí a dodáva, že ďalšou vecou, čo ho nasmerovala k cimbalu, bolo, že v rodine mali každý vybratý nejaký hudobný nástroj. „Aby sme tvorili kapelu ako celok, tak som si sadol za cimbal. Zvukovo sa mi vždy veľmi páčil,“ priblížil s úsmevom.

Šikovné ruky cimbalistu musia držať rytmus. Dalibor má rád aj sóla, „najťažšie“ pre neho však je tento veľký nástroj prenášať. „Každý nástroj je kondične náročný. Podobne aj husle, klarinet, klavír. Každý jeden nástroj niečo obnáša,“ hovorí. Cibuľovi sa na živej hudbe páči hlavne to, že sa nedá oklamať. „V hudbe všetko počuť, či človek cvičil, či má v sebe muzikalitu, čo s tou hudbou chce ukázať.“

Pripravované CD má byť podľa neho žánrovo pestré a bude sa tam prejavovať klasická hudba, ktorú majú vyštudovanú. „Pôjde čisto o ľudové nástroje, čo bude trochu zaujímavé. Odznie v ňom ľudová hudba folklórneho aj rómskeho charakteru. Bude tam džez, ktorým som tiež ovplyvnený a moje autorské skladby sú skôr popového žánru,“ avizuje. Názov CD zatiaľ nie je.

„Význam CD by mal byť však taký, že keď si ho poslucháč vypočuje, mal by tam každý nájsť to svoje. Chceli sme každopádne vytvoriť niečo nové. Moje skladby sú o spájaní ľudí. Taká je aj moja prvá skladba pod názvom – Tak šancu daj, ku ktorej sme natočili aj klip v klenovskom kostole,“ priblížil autor textov a organizátor natáčania Dalibor Cibuľa, ktorý má rómsky pôvod.

Aj v samotnom klipe spájali ľudí, zahrali si v ňom muzikanti z Klenovca i Hnúšte. Nakrúcali ho v evanjelickom kostole. „U každého to miesto niečo symbolizovalo. U mňa to, že ľudia by si mali pomáhať a teraz obzvlášť, keď sa málo počúvajú. Je to, samozrejme, spojené s vierou. Každý človek v niečo verí a moja viera je spojená s Bohom, a preto to bol klip spojený aj s kostolom,“ podotkol s tým, že výrobu klipu finančne podporilo združenie Divé maky.

CD by malo uzrieť svetlo sveta začiatkom budúceho roka. Podotkol, že by to mohlo byť odrazovým mostíkom k hraniu v kluboch v Banskej Bystrici či neskôr v televízii.

K písaniu textov sa Dalibor dostal na konzervatóriu, popri prioritnej výučbe cimbalu. „Učili nás, aké formy skladania existujú. Tam som si pospájal veci a začal som písať. Keď mi niečo napadne, tak sa to snažím ďalej rozvinúť,“ priblížil Cibuľa. Nerád robí veci nasilu. „Snažím sa, aby to boli veci, v ktorých vidím logiku a ľudia sa v skladbách nájdu. Myslím si, že hudba by mala byť spojená s textom. Z hudby cítime pocit, o čom by mala byť. Väčšinou to však prichádza vzájomne, hudba aj s textom,“ uzavrel.

viac na : https://vobraze.sk/kultura/cimbalista-dalibor-z-klenovca-sklada-aj-texty-po-klipe-natocenom-v-kostole-pripravuju-cd/