35. ročník GMFS – KLENOVSKÁ RONTOUKA

   Priebeh Klenovskej rontouky síce chvíľami poznačili mraky a dážď, ani nestále počasie však nemohlo pokaziť náladu na tradičných folklórnych slávnostiach. Klenovec za uplynulé dni privítal mnoho návštevníkov, či už prišli ako účinkujúci, jarmočníci, hostia, milovníci spevu, tanca, ľudových tradícií a zábavy. Klenovská rontouka má po poslednom júnovom víkende za sebou jubilejný, 35. ročník.
„Keď vidím úsmev na tvárach mladých ľudí, tak ma teší, že Gemersko-malohontský folklór má svojich priaznivcov aj u mladej generácie a to sľubuje, že má aj svojich pokračovateľov. Dúfam a verím, že to neskončí 35-kou,“ povedala pre Rimava.sk Stanislava Zvarová, riaditeľka a dramaturgička Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská Rontouka. Ako pripomenula, tento ročník venovali spomienke na známeho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka, ktorý sa ukrýval aj v obci Klenovec. V znamení zbojníckej tematiky sa niesli názvy dvorov (U Mravca-Uhorčíka, Zbojnícky dvor u Surovca, U Pacha, U Jurošíka atď.), ktoré ponúkali voňavé a chutné dobroty ale aj nezameniteľnú atmosféru. Tu i tam sa hralo, spievalo, tancovalo a veru, mohli ste aj od drába dostať palicou…
Aj folkloristi si pripravili vystúpenie venované spomienke na Jánošíka, večerný program Bohabojnô dieťa bolo vyvrcholením celých slávností.

Klenovská rontouka tento rok opäť ponúkla neopakovateľnú atmosféru. Na pódiu vystúpili najmenší folkloristi aj dospelí, pripravené boli zaujímavé súťaže, výstavy, v celej obci mali svoje stánky rozložené jarmočníci. Prútené košíky, drevené varešky i misky, medovina, výrobky z včelieho vosku, zvonce, pastierske palice, drôtené šperky – bolo z čoho vyberať.
Večerné programy overili trvácnosť pódia, na ktorom sa počas dvoch dní vystriedali stovky tanečníkov zo zahraničia i zo Slovenska, medzi nimi mnohé stálice, ktoré sa na Klenovskú rontouku vždy radi vracajú. Tak ako všetci, ktorí v sebe nosia lásku k folkloru a regiónu.

Fotky tu: http://www.rimava.sk/spravy-z-regionu/folklorne-slavnosti-klenovska-rontouka-2013/

Rimava.sk