DEŇ FILMU A DIVADLA V KLENOVCI

V piatok 22. novembra sa uskutočnilo podujatie Deň filmu a divadla v Klenovci, ktoré organizovali už po druhý krát Obec Klenovec, o.z. RODON Klenovec, Gemersko-malohontské osvetové stredisko (GMOS) v Rimavskej Sobote a Miestny odbor Matice slovenskej v Klenovci, spojené so spomienkou na herečku, zaslúžilú umelkyňu Máriu Bancíkovú, pri príležitosti 100. výročia od jej narodenia.

Gemersko-malohontské osvetové stredisko (GMOS) v Rimavskej Sobote, spolu s Miestnym kultúrnym strediskom v Klenovci už pred týmto podujatím pripravili filmové tvorivé dielne pre žiakov Základnej  školy V. Mináča a Špeciálnej  základnej  školy z Klenovca, z Hnúšte – Základná škola Klokočova a SOŠ Hnúšťa s lektormi Jaroslavou Jelchovou z GMOS a Ottom Nagyom z Gradient Digital Studio.

Deti v priebehu dvoch dní vytvorili 4 krátke animované filmy, ktoré odprezentovali divákom v kultúrnom dome a tak nadviazali na filmárov z roku 1921, ktorí boli priekopníkmi kinematografie nie len v Klenovci, ale na celom Slovensku.

Premietli sa aj ďalšie filmy detských autorov z Klenovca a z regiónu. Po premietaní boli všetkým účastníkom tvorivých dielní odovzdané pamätné listy.  Autori ocenených filmov z Klenovca, ktoré postúpili do krajského kola CINEAMA 2013 si prevzali ceny a diplomy.

Bol premietnutý krátky dokumentárny film o folkloristovi a ľudovom výrobcovi  Milanovi  Katreniakovi z Tisovca. Premietania sa zúčastnili aj autori filmu – Otto Nagy, Kristian Borzy a Viktor Belan.

Organizátori uviedli aj ďalší film autora z nášho regiónu – film Norik muránsky od Petra Pobočeka z Revúcej, ktorý získal na celoslovenskej prehliadke CINEAMA 2013 hlavnú cenu a dostal sa aj do výberu filmov na svetový festival UNICA 2013.

Súčasťou Dňa filmu a divadla bola spomienka  na  herečku zaslúžilú umelkyňu Máriu Bancíkovú pri príležitosti 100. výročia od jej narodenia. Priebeh jej životom priblížila riaditeľka GMOS z Rimavskej Soboty Mgr. Darina Kišáková.

Deň filmu a divadla bol ukončený divadelným predstavením, komédiou  Pohreb, v podaní ochotníckeho divadelného súboru DAXNER z Tisovca, v réžii Mariana Lacka.

 

                                                                                                                         – JZ