VYNÁŠANIE ZIMY – MARIENKY V STRIEŽOVCIACH

   Na Smrtnú nedeľu už tradične v obci Striežovce vynášajú zimu – Marienku z dediny. Tak tomu bolo aj v nedeľu 6. apríla 2014, kedy tento zvyk opäť zrealizovali Občianske združenie Striežovské zvony a Gemersko – malohontské osvetové stredisko z Rimavskej Soboty, v spolupráci s obcou Hrušovo.
Na hornej časti obce ženy obliekli slamenú figurínu do ženského odevu, ktorú spolu s účastníkmi podujatia odniesli na dolný koniec obce. Celou obcou sa tak niesla chorovodná pieseň:
„Hoj Marienka hoj, ďe ťa tanesiemo,
taló na Držkóce….“.
Keď prišli na koniec obce, slamenú figurínu vyzliekli zo šiat, zapálili, a mládež ju preskakovala. Potom ju hodili do riečky, ktorá symbolizovala že odnáša zimu a zlo z dediny.
Následne pokračoval program v kultúrnom dome, kde sa predstavili hostia z Poľska, Lukas Markowski a Karolína Sztela a folklórne kolektívy Detský folklórny súbor Mladosť a Folklórny súbor Vepor z Klenovca.
Sprievodné slovo na podujatí mala predsedníčka o. z. Striežovské zvony, Anna Palicová. Príjemnú atmosféru tohto podujatia umocnili všetci návštevníci obce. Podujatie navštívil aj mladý Kórejčan zo Žiliny, ktorý pri odchode poďakoval za príjemnú, pozitívnu energiu, ktorú vďaka podujatiu získal.
Všetkým teda patrí veľká vďaka za krásne nedeľné stretnutie, pri tradíciách našich predkov.

FOTO : https://www.fsvepor.sk/?page_id=98&album=5&gallery=66

SZ