JÁNOŠÍK NA KLENOVSKOM VEPRI III

V sobotu 10. mája 2014 bolo počasie na turistiku ako stvorené. Lesný závod Rimavská Sobota – Lesná správa Klenovec, Milan Medveď z Rimavských Zalužian, Obec Klenovec a  OZ RODON Klenovec, zorganizovali III. ročník výstupu na Klenovský Vepor (1338 m n.m.) pod názvom Jánošík na Klenovskom Vepri III. Zraz turistov bol na Klenovskej strane Vepra – chata pod Vartou (1109 m n.m.). Tam sa dostavili účastníci nielen z obce Klenovec, ale aj okolia buď jednotlivci alebo aj celé rodiny s malými deťmi.

Po spoločnom zaspievaní Klenovskej hymny a uvítaní  Mgr Stanislavou Zvarovou a Ing Pavlom Trnavským, sme si mohli poprezerať výstavu fotografií, ktoré nafotil hlavne z okolia Klenovského Vepra a historické zozbieral Ing. Pavel Trnavský. Potom pokračoval turistický pochod na Klenovské Blatá, kde im zaujímavosti zo života v minulosti porozprával Pavel Hruška z Klenovca a odtiaľ sa vydali na severovýchodnú časť temena Vepra, na Jánošíkovu skalu, kde nás už tretí rok vítal smelý Jánošík (drevený). A nielen on, ale aj bezoblačné počasie, zelený raj prírody s výhľadmi na všetky svetové strany. To bola inšpirácia. Prítomní členovia folklórneho súboru Vepor z Klenovca vytiahli svoje tromfy – harmoniku – heligónku, na ktorej zahral Ľubomír Zvara a vycibrené hlasy dievčenskej speváckej skupiny a  Stanky Zvarovej so sestrou Zdenkou Brádňanskou . Spev a ujúkanie sa vracalo v niekoľkých ozvenách. Niektorí si chceli aj poskočiť, ale vedľa úzkej skalnej plošiny bola 60 metrová priepasť. Tak sa rozhodli radšej stáť dva metre od kraja, oboma nohami na pevnej zemi.

Návrat na chatu pod Vartou bol veselý. Naviac čakal obed ( kapusta a guláš ), ktorý pripravili pracovníci Lesnej správy Klenovec Milan Medveď, Július Hruška a Miroslav Láska. Pri varení im pomáhali ich priatelia a  rodinní príslušníci, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Nálada gradovala, rozohrali sa i ďalší heligonkári Viktor Brádňanský a Jozef Bulka. Upevňovali sa vzťahy, ale nakoľko mnohých čakala ešte dlhá cesta domov museli sa pobrať na spiatočnú cestu. Lúčili sa s vierou, že o rok  sa znovu stretnú na IV ročníku turistického podujatia Jánošík na Vepri a že si privedú aj ďalších priateľov, ktorí sa tiež presvedčia, aký príjemný a zaujímavý  je deň strávený na Klenovskom Vepri.

                                                                                                                                                JZ

 

FOTO: https://www.fsvepor.sk/?page_id=100&album=6&gallery=71