DETSKÝ FOLKLÓRNY SÚBOR MLADOSŤ Z KLENOVCA

     Ubehlo neuveriteľných 45 rokov od vzniku nášho detského folklórneho súboru MLADOSŤ v Klenovci. Je to vek zrelého človeka a ja som veľmi rada, že aj činnosť nášho detského folklórneho súboru došla do zrelého veku.

Detský folklórny súbor Mladosť v Klenovci vznikol v roku 1968 a za toto obdobie prešiel viacerými názvami ako Radosť, Polianka a Mladosť.

     Počiatky organizovaného detského folklóru podľa kroniky Základnej školy Vladimíra Mináča v Klenovci siahajú až do roku 1958, kedy bol len krúžkovou činnosťou. Vedúcimi folklórneho krúžku, neskôr folklórneho súboru, od jeho vzniku boli manželia Elena a Milan Ľaudisovci, Marta Lásková, Slavomíra Múková, Pavel Dovala, a od roku 1989, už 26-ty rok, ho vedú manželia Zvarovci. Dva roky im pri tejto práci pomáhal Ľubomír Dovala, bývalý tanečník Folklórneho súboru Vepor, ktorý žiaľ už nie je medzi nami.

     So súborom spolupracovali ako korepetítori: Pavel Dovala, Ondrej Radič, Peter Oláh st., harmonikár z Kokavy nad Rimavicou, heligonkári Ľubomír Zvara, Peter Brádňanský a od roku 2010 spolupracujeme s Jánom Kožiakom st. z Rimavského Brezova.

     Počas svojej existencii členovia získali mnoho ocenení na regionálnych, krajských a celoštátnych súťažiach a v roku 2008 získali striebornú medailu Matice Slovenskej a medailu Daniela Gabriela Licharda,  ktorú im udelilo Národné osvetové stredisko v Bratislave. Na medzinárodnom folklórnom festivale v Rumunskej Deve sme získali cenu za najlepší programový blok.

Ako asistenti – taneční pedagógovia  so súborom  vypomáhali: Helena Šalátová, Zuzka Jakabšicová, Janka Jakabšicová, Matej Benco, Ján Belányi. Pri práci so súborom pomáha dobrovoľník o. z. RODON Klenovec Pavel Vančík.

     V súbore pôsobili sólisti speváci :  Igor Tomo, Janka Kališková, Vierka Mihályiová, Peter Mihályi, Zuzana Jakabšicová,  Katarína Zvarová, Dalibor Parobek. V súčasnosti sú to Paula Vrbinská, Viktória Mesiariková,  Alžbetka Váradiová, Lucia Zvarová. Pri súbore pôsobili detské ľudové hudby Karola Radiča, Gejzu Radiča a Petra Oláha.

     V Detskom folklórnom súbore MLADOSŤ z Klenovca pôsobia deti vo veku od 10 do 16 rokov. Okrem tanečnej zložky, sólistov spevákov, heligonkárov a ľudovej hudby  v súbore pôsobí dievčenská spevácka skupina. Vo svojom repertoári má tento kolektív hry, piesne, tance a zvyky hlavne z obce Klenovec, z regiónu Gemera – Malohontu, ale aj Horehronskej, Goralskej a Zemplínskej oblasti.

     Počas svojej existencie sa predstavil  na mnohých domácich podujatiach, ale svoje umenie predviedli aj na folklórnych festivaloch vo Východnej, na Koliesku v Kokave nad Rimavicou, na Európskych ľudových remeslách v Kežmarku, na Zamagurských slávnostiach v Červenom Kláštore, na Podpolianskych slávnostiach v Detve, na Gemerskej podkovičke v Revúcej, na Očovskej hrude v Očovej, na Gemerských folklórnych slávnostiach v Rejdovej, na festivale Jánošíkov Dukát v Rožňove pod Radhoštěm, na Gemersko – malohontských folklórnych slávnostiach  Klenovská Rontouka v Klenovci. Zo zahraničných zájazdov to boli Ukrajina, Francúzsko, Srbsko a medzinárodné festivaly v Poľsku, v Maďarsku, v Česku, v Rumunsku v Deve a v Srbsku – v Starej Pazovej. V roku 2012 s našim súborom nahrala RTVS pre reláciu Kapura  vianočné koledy a vinše v Mlyne vo Veľkých Teriakovciach.

    Obidvaja s manželom sme vo svojom detskom veku boli členmi nášho súboru. Ani jedného z nás nenapadlo, že raz budeme tento súbor viesť, formovať, udržiavať.

     Nie je jednoduché a ľahké vytvárať zaujímavé voľnočasové aktivity pre naše deti a mládež v dobe, ktorá je technicky vyspelá, ale zároveň sa vytráca človečenstvo a zlá ekonomická situácia v krajine nám nedáva možnosť vytvárať pre činnosť vhodné podmienky. Nie je jednoduché viesť súčasnú generáciu k zachovávaniu svojej kultúry, poznávaniu histórie a zároveň zabezpečiť priestor, v ktorom sa budú cítiť príjemne, ktorý bude spĺňať všetky podmienky súčasných potrieb. Nie je jednoduché pracovať s krehkou detskou dušou, formovať  ju a chrániť pred všetkými negatívnymi javmi, ktoré ju v súčasnej dobe môžu ohrozovať.

     Veľké ďakujem patrí rodičom, ktorí svoje deti vedú k zmysluplnému využívaniu voľného času. Poďakovanie patrí aj Obci Klenovec, Občianskemu združeniu RODON Klenovec a Základnej škole Vladimíra Mináča, že napomáhajú k činnosti tohto kolektívu,

   Aj vďaka poznávaniu histórie svojho regiónu, učeniu sa techniky tanca, spevu, hudby, tanečných motívov rôznych regiónov, poznávanie tradičných remesiel ich techník, majú šancu získavať nové a nové vedomosti a zručnosti.

    Vďaka vystúpeniam a prezentáciám sa na obecnej, regionálnej, slovenskej, či zahraničnej pôde, zvyšuje ich rozhľad a poznanie európskeho kultúrneho dedičstva.

Detský svet je krásny a lepší, ak im my, dospelí, nezabúdame venovať svoj čas, aby cítili našu dobrotu, lásku a že sú pre nás najdôležitejšími na svete. Ako povedal Maxim Gorkij : „Dieťa je živý kvet zeme.“ Preto starajme sa o svoje kvety zeme, aby rástli a kvitli do krásy, aby raz mohli to krásne a dobré odovzdávať ďalším kvetom zeme.

   Detský folklórny súbor Mladosť predstavil časť svojej tvorby širokej verejnosti v sobotu 14. júna 2014 v Kultúrnom dome v Klenovci na slávnostnom galaprograme. Spoluúčinkovali aj mladšie deti z DFS Zornička v Klenovci. Všetkým deťom ďakujeme za krásny predvečer kedy rozdávali radosť a lásku nielen na javisku, ale aj v hľadisku. Prajeme im veľa zdravia, lásky, úspechov v škole. Na programe spolupracovali: korepetítor  heligonkár Ján Kožiak, zvukár Pavel Vančík, svetlá Tomáš Dovala, Scenár a réžia: Stanislava a Jaroslav Zvarovci, kamera Imrich Garlaty. Podujatie sa realizovalo s príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a BBSK.

Mgr. Stanislava Zvarová,umelecká vedúca, choreografka, hlasová a tanečná  pedagogička súboru