PREDVIANOČNÉ VYSTÚPENIA FS VEPOR

Na Ondreja

 Na Ondreja dňa 30. novembra 2015 sa dievčatá z DFS Mladosť a FS Vepor predstavili v Domove dôchodcov v Klenovci so zvykmi Na Ondreja – liatie olova, zaspievali koledy a zavinšovali. V programe zaspievala aj sólistka speváčka DFS Mladosť Alžbetka Váradiová, na heligónke doprevádzal Jozef Bulka.

 

Vôňa Vianoc Drienčany

V piatok 4. decembra 2015 na už tradičnom predvianočnom podujatí v Drienčanoch pod názvom – Vôňa Vianoc bolo ozaj cítiť tú vianočnú vôňu ihličia, medovníkov, punču, či kapustnice. V tomto adventnom čase spríjemnili chvíle vianočnými piesňami, koledami, vinšami členovia Mužskej speváckej skupiny FS Vepor z Klenovca.

Tášikove cenglike Lukovištia

Predvianočné zvyky a tradície si obyvatelia obce Lukovištia pripomenuli v sobotu 5. decembra 2015 spoločensko-kultúrnym podujatím pod názvom Tášikove cenglike.  „V minulosti sa na tomto podujatí stretávali obyvatelia okolitých dedín a spomínali na predvianočné tradície a zvyky, ktoré sa kedysi dodržiavali. Tento rok v rámci programu vystúpil folklórny súbor Vepor z Klenovca s programom Od Ondreja do Vianoc, ktorý prezentoval regionálne zvykoslovie, vianočné piesne, koledy a vinše, ale aj ľudové zvyky a tradície ako liatie olova či priadky.

„Slovo tášike znamená v lukovištianskom nárečí vtáčiky a Lukovišťanov takto nazývajú obyvatelia iných obcí v regióne. Cenglike sú zase cencúle a spojenie týchto dvoch výrazov lokalizuje Lukovištia a zimnú atmosféru, ktorá bývala typická pre predvianočné obdobie,“.

Vianočné trhy Mesta Banská Bystrica

V ten istý deň v piatok 11. decembra 2015 členovia mužskej a dievčenskej speváckej skupiny z FS Vepor z Klenovca a heligonkári Ľubomír Zvara a Ján Kožiak svojím hodinovým vystúpením navodili predvianočnú atmosféru na otvorení Vianočných trhov na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Medové Vianoce

Občianske združenie Ozveny v spolupráci s aktívnymi občanmi regiónu zorganizovali dňa 12. decembra v Mlyne vo Veľkých Teriakovciach už po 6 krát podujatie Medové Vianoce. Na tomto podujatí sa predstavili s programom Prišli smo k Vám s koledou aj členovia FS Vepor z Klenovca.