SILVESTROVSKÁ ESTRÁDA

        29.12.2013 mládež z folklórneho súboru Vepor  odohrala estrádny program, na ktorom som sa ako pravidelne zvyknem,  opäť zúčastnil. Program svojou nápaditosťou, obsahom i prevedením zaujal preplnenú sálu kultúrneho domu a účinkujúci boli odmeňovaní  mohutným potleskom. Pán Zvara v záverečných slovách spomenul, že prvá z týchto pravidelných každoročných estrád bola odohraná pred 40 – timi rokmi. Pre nás, ktorí sme v tom čase boli vo veku  terajší ch účinkujúcich, sa 40 rokov odrazu zdalo, ako by to bolo len nedávno, keď v Klenovci pracovala a  zjednocovala v podstate skoro všetku vtedajšiu klenovskú  mládež agilná mládežnícka  organizácia. Zaoberala sa širokým spektrom aktivít. Organizovali sme rôzne športové podujatia, napríklad dievčenský futbal, ktorí naše dievčatá hrávali proti dievčatám z Kokavy nad Rimavicou i iných obcí. Hrávali sa turnaje v stolnom tenise, organizovali cezpoľné  behy, turistické výlety a podobne. V spolupráci s telovýchovnou jednotou sme niekoľko rokov organizovali Silvestrovský beh. Škoda, že táto pekná akcia sa v Klenovci nezachovala. Zaujímavé boli i výlety do blízkeho okolia i i autobusové v rámci Slovenska. Obľúbené boli i pravidelné stretnutia klenovskej a kokavskej mládeže na Chorepe i stretnutia gemerskej mládeže pod Kudlovým. Pripravovali sme podujatia pre vtedajšiu najmladšiu generáciu, organizovanú v pionierskej organizácii, nad ktorou mne mali patronát. Robili sme to  prostredníctvom pionierskych vedúcich a inštruktorov.  Brigádnicky sme sa podieľali na zveľaďovaní obce, pomáhali počas  sezónnych  prác  v roľníckom družstve i v štátnych lesoch. Starali sme sa o pomníky padlých hrdinov  SNP v našom chotári.  Občania si obľúbili i pravidelné nedeľné mládežnícke vysielania v miestnom rozhlase. V oblasti kultúry sme napríklad organizovali súťaže spevákov populárnych piesní , vedomostné súťaže, plesy, tanečné večierky.  Hrávali sme ochotnícke divadlo i iné malé javiskové formy. Za najhodnotnejšie v činnosti vtedajšej mládežníckej organizácie pokladám založenie folklórneho súboru  Vepor, ktorý až dodnes úspešne reprezentuje klenovskú mládež a najmä obec Klenovec doma i v zahraničí. Mládež v tom čase mala v našej obci možnosť dostatočne kultúrne, športovo i celkovo všestranne spoločensky sa vyžiť. Podstatné bolo to, že kto chcel, po ukončení príslušného vzdelania mohol zostať žiť doma, nemusel odísť za prácou do „sveta“. Závody v Klenovci, Hnúšti a v okolí  poskytovali dostatok pracovných príležitostí rôzneho druhu.  Takto sme žili v rokoch, ktoré mnohí dnes prezentujú, ako dobu temna, úpadku a obmedzených možností.  Nebolo to tak.

        Začal som o estráde a ňou chcem môj článok i ukončiť. Určite i pri terajšej,  účinkujúci zažili nejakú veselú príhodu. Tak tomu bolo i pri prvej,  pred 40 – timi rokmi, ktorej som robil scenár i ju režíroval. Tesne pred roztiahnutím opony, v preplnenej sále, aká  bola i tento rok, keď už boli zapnuté mikrofóny,  po javisku sa začali pohybovať  osoby, ktoré tam nemali čo robiť. Jednalo sa o rodinných príslušníkov hudobníkov, ženy a deti.  Ako to už býva,  pri úvodnom  strese i zmätkoch, som vyháňal  tých, čo tam nemajú byť slovami:  „Načo ste sem prišli, tu pre vás nič dobré nemáme, chote  do r…“. V hľadisku nastal  veľký smiech a keďže  ešte bola zatiahnutá opona,  nevedeli  sme prečo, veď estráda sa ešte ani nezačala. Napokon prvá estráda skončila úspešne. Po jej skončení sa pýtam návštevníkov, zhodou okolností klenovských učiteliek, ako sa im estráda páčila. Jedna z nich pani Struhárová za všetky odpovedala: „ Janko veľmi dobre, len ste nás hneď na začiatku nemali poslať tam, kde ste nás poslali“. Nuž čo som mal robiť, patrilo sa ospravedlniť. Ešteže nevedela  čí to bol hlas. V Ďalších estrádach bolo podobných „trapasov“  tiež. Aspoň je na čo s bývalými kamarátmi, kamarátkami,  teda mládežníkmi z tých čias, keď sa náhodou  stretneme,  na čo spomínať.

       Celkom na koniec, chcem vyjadriť uznanie a poďakovanie všetkým tým, ktorí so mnou v tých časoch spolupracovali, všetkým, ktorí sa podieľali na vzniku folklórneho súboru „Vepor“, ktorí boli pri zrode Silvestrovskej estrády i ďalších podujatí pre klenovskú mládež. Uznanie patrí i ďalším, už generáciám  mladých i starších, ktorí sa v minulosti rôznych oblastiach spoločenského života v Klenovci angažovali , pracovali pre občanov, robili a robia dobré meno mojej rodnej obci Klenovec.

    Terajších  účinkujúcich, ktorí sa na estráde podieľali  chcem pochváliť za to, že pre obecenstvo pripravili pekný zážitok, že sme sa pobavili a zaželať im veľa úspechov najmä v škole, vo FS Vepor a najmä dlhotrvajúcu peknú mladosť.  Organizátorom, Jarkovi Zvarovi s kolektívom želám tiež veľa úspechov v práci a nech Silvestrovská estráda vydrží  ešte ďalších najmenej 40 rokov.

FOTO: https://www.fsvepor.sk/?page_id=100&album=6&gallery=60

                                                                                 Ing. Ján Antal   Hnúšťa