SPEVAVÁ KUCHYŇA STAREJ MAMY

Kuchyňa bola v minulosti, ale aj v súčasnosti miestom kde sa stretáva celá rodina a miestom, kde sa nielen všetko uvarí, spotrebuje,  ale práve na tomto mieste sa nájde čas na rodinné rozhovory. Autorka projektu Mgr. Stanislava Zvarová práve miesto kuchyne použila pre námet projektu pod názvom Spevavá kuchyňa starej mamy, v rámci ktorého chceme poukázať na šikovnosť, zručnosť, skúsenosť a múdrosť našich seniorov, ktorí nám tieto ich skúsenosti môžu odovzdať aj prostredníctvom projektového zámeru.

Občianske združenie RODON Klenovec, vďaka podpore projektu z jesennej výzvy Fondu GSK 2013 realizuje aktivity projektu v spolupráci s obcou Klenovec, Klubom dôchodcov, Jednotou dôchodcov, Zdravotne postihnutými a Miestnym kultúrnym strediskom pri obci Klenovec. V rámci aktivít projektu chce vytvoriť spoluprácu seniorov a mladšej generácie s rešpektovaním a toleranciou medzi generáciami. Zvýšiť aktivity seniorov a poukázať na ich jedinečnosť, zručnosť, múdrosť a skúsenosť. Touto viacgeneračnou spoluprácou na workshopoch zbierame tradičné Klenovské recepty, piesne, zvyky. Zozbierané recepty sa naučíme od našich seniorov ich prípravu a spolu so zozbieranými zvykmi a piesňami ich budeme prezentovať verejnosti na podujatiach v obci Klenovec, ale aj v regióne. Prvá prezentácia ručných prác a receptov vianočného pečiva sa uskutočnila na vianočnom programe Pokoj ľuďom dobrej vôle v obci Klenovec. Následne sa zástupcovia jednotlivých organizácii stretli so starostkou obce Mgr. Zlatou Kaštanovou, kde sa dohodli ďalšie aktivity projektu. Členky klubu dôchodcov už pripravili prvé recepty a tešíme sa na ďalšie stretnutie s našimi seniormi.

Čo je Fond GSK?

Fond GSK je neziskový grantový fond spoločnosti GlaxoSmithKline Slovensko, ktorá je pobočkou jednej z najväčších farmaceutických firiem na svete. GlaxoSmithKline (GSK) si plne uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť, ktorá vyplýva z jej postavenia, a preto venuje veľkú pozornosť podpore verejnoprospešných a charitatívnych projektov. Na Slovensku podporujeme najmä aktivity v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a sociálnej oblasti. Cieľom Fondu GSK je pomôcť projektom, ktoré odrážajú celospoločenskú potrebu a majú význam pre konkrétne skupiny ľudí, ktorí najviac potrebujú pomoc druhých. Ide predovšetkým o projekty na pomoc seniorom, chorým deťom, zdravotne či sociálne znevýhodneným.

                                                                                                        Mgr. Stanislava Zvarová                                                                                  predsedníčka o.z. RODON Klenovec