DETSKÝ FOLKLÓRNY FESTIVAL 2015

Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, v spolupráci s Mestským kultúrnym stredisko v Hnúšti organizovali regionálnu súťažnú prehliadku choreografií detských folklórnych súborov a sólistov spevákov ľudových piesní. Dom kultúry Janka Francisciho Rimavského v Hnúšti bol 24.04.2015 plný detského ľudového spevu a tanca, z okresov Rimavská Sobota a Revúca.
Súťažnú prehliadku hodnotila odborná porota v zložení: Mgr. Vanda Krištofová, etnologička z Horehronského múzea v Brezne, Mgr. Danka Sihelská muzikantka a speváčka ľudových piesní zo Slovenského ľudového umeleckého kolektívu v Bratislave a Jaroslav Piliarik dlhoročný osvetár, choreograf a tanečný pedagóg folklórnych kolektívov Sinec v Hnúšti a Kokavan v Kokave nad Rimavicou.
Vyhlasovateľom súťaže choreografií je Národné osvetové centrum. Na regionálnej súťaži sa predstavilo šesť choreografií.

Súťažnej prehliadky sa zúčastnili aj deti z Detského folklórneho súboru Zornička z Klenovca, ktorý z choreografiou Hráme pri pasení husí získali bronzové pásmo. Deti z Detského folklórneho súboru Mladosť z Klenovca s choreografiou V Klenovci na bále získali strieborné pásmo.

Okrem súťaže choreografií, sa konala aj súťaž sólistov spevákov v speve ľudových piesní, s výberom na Hronseckú lipovú Ratolesť.

V prvej kategórii si:

Zlaté pásmo s postupom  vyspievala Dominika Kasáčová speváčka DFS Zornička z Klenovca

Zlaté pásmo vyspievala Alžbetka Váradiová, speváčka DFS Zornička z Klenovca.

Bronzové pásmo  vyspievala Lucia Jakabšicová, speváčka DFS Zornička z Klenovca.

V druhej kategórii si:

Strieborné pásmo vyspieval Patrik Paľo, spevák DFS Mladosť.

Všetkým účinkujúcim, ich vedúcim, ako aj ich rodičom ďakujeme za uchovávanie tradičnej ľudovej kultúry a želáme veľa úspechov pri ďalšej činnosti.

Krajská súťaž choreografií detských folklórnych súborov sa uskutoční v Kokave nad Rimavicou 7. mája 2015 a súťaž sólistov spevákov Hronsecká lipová ratolesť v Hronseku 30. mája 2015. Našim postupujúcim želáme veľa úspechov.