Gemerská podkovička 2015

IMGP1176V piatok 16. októbra sa Revúca už po šiesty krát stala dejiskom festivalu detských folklórnych súborov Gemerská podkovička organizovaného Gemersko-malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote a Mestským kultúrnym strediskom v Revúcej. Festivalom si všetci jeho účastníci uctili pamiatku folkloristky a zakladateľky detského folklóru v Revúcej Evy Skalskej, ktorá sa vo veľkom pričinila k udržiavaniu ľudových tradícií nielen v Revúcej, ale v celom regióne.

V rámci Gemerskej podkovičky si žiaci Revúckych základných škôl mali možnosť vypočuť zaujímavosti o rýdzo slovenskom hudobnom nástroji fujare od majstra Milana Katreniaka a naučiť sa základné kroky ľudových tancov za pomoci Alenky Ďurkovičovej a Detského folklórneho súboru Lykovček. „Výchovný koncert“ všetkých nečakane zaujal, čo potvrdilo aj množstvo otázok od detí. Po takmer hodinovej prednáške si mohli deti vyskúšať, aké to je tancovať na naozajstnom javisku a podľa úsmevov na tvárach ich aj táto časť hudobno-tanečných tvorivých dielní bavila. Súčasťou Gemerskej podkovičky 2015 bolo aj školenie pre pedagógov, vedúcich, choreografov a členov folklórnych kolektívov zamerané na metodiku práce s deťmi.

Už v skorých popoludňajších hodinách sa Kultúrny dom v Revúcej úplne celý ozýval spevom a dupotom malých nôh a samozrejme detským smiechom a džavotom po príchode všetkých účinkujúcich. Tento rok ich na javisku bolo takmer 170 od najmenších cez malých až po trošku väčších, a samozrejme aj tých naozaj veľkých. Program s názvom „Aj my chcemo na súkenníckom bále tancovať“ pod režijnou taktovkou Jaroslavy Lajgútovej sledovali v preplnenom hľadisku diváci s veľkým úžasom. Vystúpili v ňom detské folklórne súbory Hájik a Lieskovček z Rimavskej Soboty, Zornička a Mladosť z Klenovca, Čížiček z Tisovca a miestny detský folklórny súbor Lykovček.

Všetci sme mali možnosť utvrdiť sa v presvedčení, že folklór nie je len spomienka na minulosť, v chápaní účinkujúcich je stále živý a zaujímavý. Rada by som sa znova poďakovala všetkým, ktorí sa pričinili o úspech tohtoročnej Gemerskej podkovičky a ktorí opakovane venujú väčšinu svojho voľného času uchovávaniu folklórnych tradícií v regióne Gemer-Malohont prispievajúc nielen k pestrosti jeho kultúrneho života, ale aj k zmysluplnému využitiu voľného času detí a mládeže. Je skvelé, že v dnešnom uponáhľanom a pretechnizovanom svete sú detské folklórne súbory stále v rozkvete. Projekt Gemerská podkovička 2015 bol zrealizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

GMOS Rimavská Sobota