Jánošík na Klenovskom Vepri IV

Bol krásny slnečný deň, sobota 16. mája 2015 a počasie ako stvorené na turistiku. Na Klenovskej strane Vepra – na Chate pod Vartou (1109 m n.m.) už od skorého rána bolo rušno a veselo. Pracovníci Lesnej správy Klenovec Milan Medveď, Július Hruška, Miroslav Láska a členovia FS Vepor – manželia Vladimír a Marcela Jakabšicovci pripravovali chutný obed ( držky a guláš ). Pri varení im pomáhali ich priatelia a  rodinní príslušníci, za čo všetkým veľmi pekne ďakujeme. Od 8,00 hod. sa tam začali schádzať účastníci IV. ročníka výstupu na Klenovský Vepor (1338 m n.m.) pod názvom Jánošík na Klenovskom Vepri IV, ktorí boli nielen z obce Klenovec, ale i okolia. Neboli to len jednotlivci, ale aj celé rodiny s malými deťmi a turistické oddiely . Podujatie zorganizovali Lesy SR š.p. – OZ Rimavská Sobota – Lesná správa Klenovec, Milan Medveď z Rimavských Zalužian, o.z. RODON Klenovec  a   Folklórny súbor Vepor z Klenovca.

Po spoločnom zaspievaní Klenovskej hymny Mužskou a Ženskou speváckou skupinou FS Vepor, ktorých hudobne sprevádzal heligonkár Ľubomír Zvara,  prítomných privítala Mgr. Stanislava Zvarová a Ing. Pavel Trnavský, ktorý účastníkov oboznámil s pôvodom slova Rimava a tiež s tabuľou,  ktorá bude osadená pri prameni Klenovskej Rimavy.  Výrobu tabule finančne zabezpečovalo o. z. RODON Klenovec z 2% daní. Účastníci výstupu si mohli pozrieť výstavu fotografií, ktoré z okolia Klenovského Vepra nafotil a historické zozbieral Ing. Pavel Trnavský. Potom pokračoval turistický pochod na  severovýchodnú časť temena Vepra, na Jánošíkovu skalu. Tu nás už štvrtý rok vítal Jánošík vytesaný z dreva, čerstvo ošetrený, natretý a zelený raj prírody, s výhľadmi na všetky svetové strany. Poslední z Klenovského Vepra odchádzali  členovia folklórneho súboru Vepor z Klenovca, ktorí si pri soche Jánošíka ešte zaspievali, tancovať sa neodvážili. Spev a ujúkanie sa vracalo v niekoľkých ozvenách.

Návrat na Chatu pod Vartou bol veselý. Na všetkých čakal guláš a držkový perkelt,  ktorý od rána pripravovali naši kuchári, a že bol výborný o tom niet pochýb. Nálada gradovala, upevňovali sa vzťahy, ale nakoľko mnohých čakala ešte dlhá cesta domov museli sa rozlúčiť s prekrásnou prírodou pod Veprom, s vierou, že o rok  sa znovu stretnú na V. ročníku turistického podujatia Jánošík na Vepri, so sľubom, že si privedú aj ďalších priateľov, ktorí sa tiež presvedčia, aký príjemný a zaujímavý  je deň strávený na Klenovskom Vepri.

JZ